Data soevereiniteit, open source, tech-giganten: het zijn termen die veel vallen binnen de EU als het aankomt op data veiligheid. Het bewustzijn rondom het belang van controle hebben over je eigen data begint steeds meer te groeien – net als de voorbeelden van hoe het mis kan gaan. Als softwarebedrijf dat al jaren als grootste doel heeft om te waarborgen dat de regie over data blijft bij de gebruiker, volgen wij deze ontwikkelingen natuurlijk op de voet. Hieronder een overzicht van wat er in juni allemaal gebeurde binnen de EU:

Denemarken stapt over!

Het Deense ministerie van Digitale Zaken maakt de overstap van Microsoft Office naar LibreOffice en Linux. Dit doen ze omdat ze niet langer afhankelijk willen zijn van buitenlandse, en dan met name Amerikaanse, software-aanbieders. De wens om meer controle over de digitale infrastructuur te krijgen kreeg nog een extra zet nadat Microsoft de hoofdaanklager van ICC toegang tot zijn e-mail ontzei op grond van Amerikaanse sancties. Denemarken wil niet het risico lopen dat dit hen zou kunnen overkomen, met alle politieke gevolgen van dien. Naast het ministerie zijn ook de gemeenten Aarhus en Copenhagen bezig om de overstap naar open source te maken.

Europese commissie overweegt overstap naar OVH

De Europese Commissie is vergevorderde onderhandelingen met OVHcloud, een grote Europese cloud service provider uit Frankrijk. Ze willen weg bij Microsoft en ook hier speelt het ICC incident een grote rol in het laatste zetje om tot deze overstap over te gaan. Met deze stap zouden Europese instituties meer controle over hun eigen digitale infrastructuur en data krijgen. Het zou goed kunnen dat zodra de Europese Commissie overstapt, nationale overheden snel in hun voetsporen zullen volgen.

Lyon faseert Microsoft Office uit

Ook de Franse stad Lyon is aan het afscheid nemen van Microsoft Office en stapt over op open source-alternatieven. Ze gaan gebruik maken van de productiviteitstools van Only Office, Linux voor operationele systemen en PostgresSQL voor database management. Met deze stappen willen ze digitale soevereiniteit bereiken, wat betekent dat ze volledig zelf in de hand hebben waar hun data staat, wie er toegang toe heeft en onder welke wet- en regelgeving dit valt.

Schleswig-Holstein stapt over op open source

De Duitse deelstaat Schlewswig Holstein wil Microsoft Office gaan vervangen voor LibreOffice en hoopt dit in oktober al voor 70% gerealiseerd te hebben. Outlook wordt Thunderbird, Linux wordt Windows en ook met hun telefoondiensten en administratiesoftware willen ze overstappen naar open source alternatieven. Dit plan steekt sterk af tegen de trend in de Duitse overheid, die juist steeds meer afhankelijk lijkt te worden van tech-giganten.

Grote partijen in de auto-industrie gaat samenwerken aan open source software

Elf grote partijen in de auto-industrie hebben een voorstel ondertekend waarin ze afspreken samen te gaan werken aan het ontwikkelen van open source software. Dit werd ondertekend bij de 29e International Automobil Elektronik Kongress (AEK). Omdat software in de voertuigenindustrie steeds complexer en belangrijker wordt, is het noodzakelijk voor deze industrie om kwaliteit en veiligheid zo goed mogelijk te waarborgen. Doordat de software van verschillende partijen deels overlapt, gaan ze nu samen aan de basis werken, in een open en collaboratief ecosysteem.

We kijken enthousiast mee hoe deze stappen in de EU gezet worden. Niet alleen op grote schaal is dit belangrijk, ook op lokaler niveau. Vanuit Inversable begeleiden we nu volop bedrijven en (lokale) overheden in hun transitie naar veilige EU-systemen en in de adaptatie van open source. Hopelijk een voorbeeld waarop velen zullen volgen!

Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen?

Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen?

Neem dan gerust contact met ons op. Laten we samen innoveren!

graphic-2